• Maatregelen die grote, Amerikaanse techbedrijven nemen voor de vrijheid van meningsuiting, moeten niet gepaard gaan met meer desinformatie, vindt mede-oprichter Reid Hoffman van LinkedIn.
  • Hoffman reageerde op onder meer recente maatregelen van Mark Zuckerberg om te stoppen met factchecking op de platforms van Meta.
  • Hoffman staat politiek lijnrecht tegenover techondernemers als Zuckerberg en Elon Musk, maar vindt het wel goed dat ze met de regering van Donald Trump “in gesprek zijn”.
  • Lees ook: 4 Amerikaanse zakenleiders die wel tegen Trump in durven te gaan: van Micheal Bloomberg tot Reid Hoffman

Terwijl techbedrijven zoals Meta afstand nemen van factchecking, wil medeoprichter Reid Hoffman van zakelijk platform LinkedIn niet dat dit ten koste gaat van feitelijk juiste informatie.

Dialoog tussen burgers vindt hij “ongelooflijk belangrijk”, maar het moet niet leiden tot meer “desinformatie”over bijvoorbeeld vaccinaties, zei hij tijdens de Artificial Intelligence (AI) Action Summit in Parijs.

Meta en X hebben hun moderatiebeleid voor content versoepeld. Daarbij voerden CEO’s Mark Zuckerberg en Elon Musk aan moderatie ten kosten van de vrijheid van meningsuiting gaat. Hoffman wil juist naar een “equivalent van factchecking”. “We innoveren in die richting”, zei hij.

Hij zou graag zien dat de hele techindustrie kijkt naar oplossingen waarbij de vrijheid van meningsuiting niet gepaard gaat desinformatie. Daarmee staat Hoffman lijnrecht tegenover enkele van de machtigste figuren in Silicon Valley, waaronder zijn oude bondgenoot Zuckerberg.

Hoewel hij de CEO van Meta verdedigde tegen kritiek op het bijwonen van de inauguratie van Donald Trump, heeft Hoffman eerder gewaarschuwd dat socialmediabedrijven een verplichting hebben om de standaarden voor factchecking hoog te houden.

“Sociale netwerken moeten in feite maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen", zei Hoffman afgelopen maand tegen de Amerikaanse omroep NPR.

In tegenstelling tot Zuckerberg, Musk en andere topmannen van techbedrijven, schitterde Hoffman door afwezigheid bij de inauguratie van Trump in januari. Verschillende techmiljardairs stonden op het podium, maar Hoffman was niet uitgenodigd.

Dat weerspiegelt zijn politieke positie en zijn rol als uitgesproken criticus van het beleid van Trump, zei hij.

Politieke verschillen tussen Hoffman en andere tech-CEO's

Hoffman gaat ervan uit dat het uitblijven van een uitnodiging deels te maken had met het feit dat hij momenteel geen CEO is van groot techbedrijf (bij LinkedIn is hij momenteel president-commissaris). "Maar de politieke verschillen tussen en mij en andere techondernemers zijn moeilijk over het hoofd te zien", aldus Hoffman tegen NPR. Afgelopen jaar steunde Hoffman de verkiezingscampagne van de Democratische presidentskandidaat Kamala Harris.

Hoewel hij geen aanhanger van Trump is, vindt Hoffman het wel een goede zaak dat de regering Trump mensen aanstelt die "verstand hebben technologie". "Het is ontzettend belangrijk voor alle regeringen om in gesprek te zijn met de techindustrie", zei tijdens de AI Action Summit in Parijs.

Hoffman vergelijkt de opkomst van artificial intelligence met eerdere industriële revoluties en zei dat het "een enorme toename in productiviteit" met zich mee zal brengen, maar ook uitdagingen. Daarmee doelt hij op de transitie die effect heeft op hoe de maatschappij in elkaar steekt.

"Techbedrijven moeten nu meer dan ooit in staat zijn om te formuleren wat hun overtuigingen zijn, wat de maatschappij nodig heeft en hoe ze hun technologie bouwen", zei Hoffman. "Dus ik denk dat het heel goed is dat ze in gesprek zijn met overheden."

LEES OOK: ‘Techoligarchen’ zijn gecapituleerd voor Trump, aldus diens voormalige topstrateeg Steve Bannon